Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведен е режим при извеждане на деца в шенгенското пространство

Снимка: Pixabay

Вътрешното министерство (МВР) е изработило нови мерки срещу извеждането на деца от страната след отпадналите проверки за Шенген. Ако единият родител е завел дело за забрана детето да напуска страната, информацията ще постъпва веднага в МВР. При подобни спорове при разводи районните съдилища ще подават данните направо в полицията. 

МВР ще има информация и за решенията на различните инстанции. Дори те да са се произнесли, че детето може да пътува, забраната остава до окончателното решение на съда от последната инстанция или до изтичане на срока за обжалване. Данните ще се въвеждат и в Шенгенската информационна система, когато детето вече е било изведено. Предвидена е и хипотеза, при която по време на процеса детето ще може да напусне страната, но само с изричното разрешение на съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40