Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство осъди антибългарски действия на македонските власти

Снимка: БТА/Архив

Считаме за недопустимо да бъде забраняван достъпът до литература, която е свързана с лица и събития от общата история на България и Северна Македония. Настояваме за незабавно прекратяване на подобни действия, се казва в позиция на Министерството на външните работи на България. Изявлението е по повод случай от 8 април, при който представител на българската общност в Северна Македония и български гражданин не е бил допуснат на територията на Северна Македония от граничните власти на пункта "Делчево", заради притежавани от него 10 книги.

"Категорично неприемливо е в 21-ви век да сме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация. Още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, поставила си за цел интеграция в ЕС и декларираща своята привързаност към ценностите и принципите на общността", посочват от външно министерство.

Прави впечатление, че този необясним акт на граничните власти е предприет, след като България нееднократно призова темата за двустранните отношения да не бъде използвана като заложник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония, заявиха още от ведомството и изразиха надежда, че това не е умишлено търсена провокация срещу обществата от двете страни на границата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28