Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина в София кани на "Пролетни срещи с растенията"

10
Снимка: Ботаническа градина - БАН

На 13 април, когато България за първи път отбелязва Международния ден за признателност към растенията, Ботаническата градина на БАН в София отваря врати за 23-то издание на "Пролетни срещи с растенията", информират организаторите. Инициативата, посветена на невероятното разнообразие, красота и значение на растенията включва и тематичната експозиция "Зеленият лист – кислородният апарат на планетата", която може да бъде разгледана до 20 април, всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.


В деня на откриването – 13 април, от 11:00 и 14:00 ч., доц. д-р Антоанета Петрова ще изнесе беседи за растенията.


В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка с растения, където се отглеждат над 3300 вида от всички континенти. Декоративните сортове, създадени от човека са над 1200 вида, в т.ч. рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотичните американски фуксии (обички), японските кленове, сортовете на хвойни, туи, лъжекипарисите и други.


Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения, което е над 1 % от разнообразието на висшите растения в света.

Снимки: Ботаническа градина - БАН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06