Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско провеждат Международен обучителен курс за спасителни кучета

7
Снимка: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК

Над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори работят на терен в ски зоната над Банско, в рамките на Международен обучителен курс за спасителни кучета от 10 до 14 април. На официалната си Фейсбук страница Община Банско съобщава, че те тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината, спасяване при земетресения и други бедствия.


Освен 20-имата водачи на кучета от България, в обучителния курс участват водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Като своеобразно признание на обществеността към професионализма на спасителите от Отряд Банско на Планинската спасителна служба ( ПСС), домакинството е поверено именно на тях.


Юбилейното издание на Международния курс е посветено на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. В края на четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните – бивши водачи на спасителни кучета, както и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.


Снимки: Фейсбук / Група за спасяване с кучета към ПСС при БЧК


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54