Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат създаването и развитието на популярната по онова време естрада. Това са и едни от най-плодотворните десетилетия за майстора на "шлагери" – композитора Тончо Русев. През 1965 година се ражда и Международният фестивал "Златният Орфей". И въпреки, че говорим за времето на властващ комунизъм и терминът естрада е привнесен в България от Съветския съюз, той носи в корена си западно значение – estrade от френски език или estradа от испански, и означава повдигната сценична платформа, обикновено на открито, за музикални и танцови изпълнения.

Естрадната музика е спомен, носталгия и връзка с миналото, с детството, копнеж по текстове, които ни утешават и вълнуват и до днес. В това ще се убедят тази събота (13 април) всички гости и приятели на Център "Българика" в Чикаго, САЩ.

"Българската естрада от 60-те и 70-те години" е заглавието на специална вечер, която ще срещне сънародниците ни и всички любители на световната музика с любими изпълнители, позабравени песни, а за някои и напълно неизвестни гласове, белязали времето на зараждане на българската поп музика. Организаторите обещават "завръщане" в една далечна романтика, когато въпреки "допотопната" звукозаписна техника, всичко е много истинско, живо и неподправено.

С помощта на съхранени до днес аудио и видеоматериали от миналото гостите ще имат свободата да пеят, да танцуват, да съпреживеят както те усетят родната музика.

Началото ще бъде дадено в 19.00 часа местно време с вход свободен в Център "БЪЛГАРИКА", 1120 Elmhurst Rd, Mt Prospect, IL 60056.

Добра възможност да влезем в ритъма на България преди Петия юбилеен фестивал на българската култура в Чикаго, който тази година е насрочен за 12 май в културния център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14