Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат повишаване на разходите за отбрана и по-високи заплати за военните

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Знаем, че в НАТО, сега на срещата на високо равнище, 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерна техника, а няма да имаме личен състав".

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред пред политиците, но е на дневен ред като дискусия, добави Запрянов.

Имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата присъстваха на честването на 112-тата годишнина от основаването на Военната академия „Г. С. Раковски“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00
Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59