Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат повишаване на разходите за отбрана и по-високи заплати за военните

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Знаем, че в НАТО, сега на срещата на високо равнище, 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерна техника, а няма да имаме личен състав".

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред пред политиците, но е на дневен ред като дискусия, добави Запрянов.

Имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата присъстваха на честването на 112-тата годишнина от основаването на Военната академия „Г. С. Раковски“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Никола Цолов

Никола Цолов с първа победа в основно състезание във Формула 3

17-годишният Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Пореден триумф на Никола Цолов във Формула 4 в Испания До момента..

публикувано на 21.07.24 в 11:44