Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници излизат на голям протест срещу законодателни промени

Снимка: БГНЕС

Коалиция “За да остане природата в България” и гражданско сдружение “Ти решаваш” с подкрепата на “Зелено движение” организират днес протест, с който настояват да бъдат оттеглени законопроектите за опазване на околната среда и за устройство на територията. Според екоактивистите предложените промени от ГЕРБ и ДПС обезсмислят процедурите по оценка на въздействието върху околната среда и блокират ключови механизми за опазване на природата и здравето на гражданите.

Скандалните, по думите на природозащитниците, текстове слагат край на възможностите екологични организации да обжалват процедурите по одобрение на обектите от национално значение. “Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй", магистрали, тунели, мостове, жп линии и други, свързани с националната сигурност”, заяви пред БНР адв. Димитър Павлов, председател на “Ти решаваш”. Освен това се съкращават сроковете за произнасяне от компетентните органи при осъществяването на тези проекти.

Протести ще има в София, Пловдив, в пазарджишкото село Варвара.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05