Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

София е домакин конференция, посветна на сигурността в района на Черно море

Снимка: БГНЕС

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през юни в Швейцария. Това заяви служебният министър на външните работи Стефан Димитров на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът, който се провежда в Централния военен клуб в София, се организира съвместно от външните министерства на България и Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии н Украйна.

Стефан Димитров


Ситуацията в Черно море не е спокойна, и това се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността - посочи пред делегатите на форума служебният министър на отбраната на България Атанас Запрянов. Пред журналисти той съобщи, че Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).
По думите му, това означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Атанас Запрянов

Предстои изпращането на два пакета помощ за Украйна, които вече имат одобрението на парламента, заяви министърът и добави, че с 3 ешалона са заминали българските бронетрпанспортьори за Украйна. "Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", каза Запрянов и обясни, че Черно море е коридор за връзка и стокообмен между Европа и Азия. Това е много важен икономически въпрос. Повече от 70 % от българския външнотърговски обмен върви по море същото важи и за Румъния и Украйна, обясни Запрянов.
Целта на съвместните усилия на България, Румъния и Турция е да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие както върху корабоплаването, така и върху туризма, съобщи БТА.

Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ. Путин мислеше, че съседите на Украйна ще бъдат разединени, но сбърка. Това заяви чрез видео връзка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Работихме с България, за да възпрем чуждестранната дезинформация", посочи Блинкен и отбеляза нуждата от западна помощ за укрепване военните способности на Киев.


Трябва да заздравим сигурността в Черно море, което е ключово за България, Украйна, Турция и Румъния, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Във видео връзка той посочи: "Само загубата на Русия и връщането на териториалната цялост на Украйна ще гарантира стабилността и мира".



Конференцията се организира в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси и трудно осигурява противовъздушната си отбрана, а Черно море е ключова артерия за доставки на суровини, включително селскостопанска продукция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37