Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Снимка: БГНЕС

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в икономиката, отбраната, културата и образованието. 

През 2024-та се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Рим. Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество иразвитие.


Матарела заяви, че се надява страната скоро дае пълноправен член на Шенгенското пространство. Двете страни имат сходни позиции по проблема с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище.

На 18 април двамата президенти ще посетят учебен полигон "Ново село", за да се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия е рамкова държава на формированието. Матарела и Радев ще се срещнат с български и италиански военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54