Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Снимка: YouTube /Нина Николина

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно можем да наречем песента химн на ромите на Балканите – освен на ромски обаче, можем да я чуем на гръцки, сръбски, хърватски, турски и , разбира се – български език. Посланието е силно, свързано с пролетното възраждане на живота и надеждите:

"Пролетта на рамото ми кацна жива и зелена 

скоро е Гергьовден.

Слънце пак мечтите съживява млади и горещи.

Свети Георги ще помолим с нас по пътя да върви

Свети Георги тебе молим, дай ни сила с нашта орис пак да се преборим…"

Песента е част от репертоара на редица изпълнители в България и по света, но днес ви предлагаме версията на Нина Николина. "Свети Георги" е част от проекта “Традиция и Класика”, в който Нина Николина си партнира с оркестъра на Държавна опера - Русе.

Записът е от концерт в Габрово през 2020 година. Народните музика и текст са в нов аранжимент, създаден от Калин Вельов, Мартин Ташев и Ясен Велчев. Диригентът Георги Милтиядов е автор на оркестрациятана мелодията.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15