Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Снимка: bg-patriarshia.bg

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде извършено Опело Христово, на което се съпреживява смъртта на Спасителя. В най-тъжния ден от Страстната седмица много миряни се стекоха и в пловдивските храмове. Повечето пловдивчани се молят за здраве и благополучие, както и за мир по света, съобщава Яница Марова от БНР Пловдив. "Помолих се за целия български народ - да намери своето щастие и своя път", сподели пред Марова една от вярващите.
Българите в чужбина също отбелязват този ден. От 19 ч. тази вечер в Българската православна църква „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина ще бъде извършено Опело Христово. Храмът беше отворен през целия ден, пише БТА. Опело Христово ще събере тази вечер вярващи и в Българската църква в Мидранд, ЮАР, съобщават във Фейсбук сънародниците ни там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма активни пожари в страната, следи се обстановката по границата с Гърция

Няма действащи пожари в страната, съобщиха от вътрешно министерство. Пожарът в ямболските села Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Във вторник ще се направи обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 11:49

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01