Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Снимка: http://bulgariaturism.blogspot.bg

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници.

Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото”, казва кметът Сийка Суркова. По думите й, изградените от родовете на Момчиловци десетки малки християнски храмове са израз на дълбоката религиозност на местните жители.

Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото. Най-новият параклис носи името на Свети Василий, но все още не е осветен, тъй като се извършват довършителни работи. Сред най-посещаваните в следващите дни и нощи ще бъде “Свети животворящ източник“ – Аязмото, който привлича поклонници от цялата страна за Гергьовден.  

Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за празниците, а популярността на Момчиловци като дестинация се дължи именно на съхранените в единство традиции, вяра, история и родови корени, смята кметът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10
Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15