Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора

Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че посещението не е по покана на гръцкото правителство, но няма да го забрани. Опозицията приканва да се отмени визитата, заради оставащия в затвора албански грък Фреди Белери, избран за кмет на град Химара в Албания. Всички опити на гръцката дипломация да го освободи са без резултат. Управляващата "Нова демокрация" го включи в листата за кандидати за Европарламента и се очаква той да стане евродепутат. Атина прикани Рама да посети Гърция след евроизборите на 9 юни. Гръцките медии пишат, че властите създават пречки пред Рама да намери зала за срещата с албанската диаспора.

Северна Македония за първи път избра жена президент

Гордана Силяновска

Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще е първата жена президент на Северна Македония. Силяновска, която е професор по право, спечели срещу досегашния държавен глава Стево Пендаровски с над 308 000 гласа, предава МИА. На проведените на 8 май паралелни извънредни парламентарни избори досегашната опозиция ВМРО-ДПМНЕ получи 59 места в 120-членното Народно събрание. Втора с 19 места е албанската коалиция "Европейски фронт". Трети са досегашните управляващи социалдемократи от СДСМ с 18 мандата. Алтернативната албанска коалиция "Заслужава си" има 13 депутата. Отцепилите се от СДСМ формации "Левица" и "ЗНАМ" взеха 6 и 5 места. Избирателната активност е над 46%. Кампанията на ВМРО-ДПМНЕ премина с обещания да ревизира отношенията с България и да увеличи парите на пенсионерите и държавните служители.

В своята европейска обиколка китайският лидер посети Сърбия

Си Цзинпин и Александър Вучич

Китайският президент Си Цзинпин дойде в Белград, за да запази "новия Път на коприната". Целта на Пекин е да поддържа дългосрочна стратегия за "подготвяне на Китай за постамериканска бъдеща Европа", пише белградската агенция Бета, цитирана от БТА. На летище "Никола Тесла" Си заяви, че "желязното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа". Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Китай ще влезе в сила от 1 юли, съобщи гостът на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич. Китай е готов да внася по-висококачествени земеделски продукти от Сърбия, а страната е добре дошла да увеличи директните полети между Белград и китайски градове. Подписани са 28 меморандума за сътрудничество. Договорена е и покупката от китайската CRRC на 9 скоростни влака.

Виена иска осъдени в Австрия да изтърпяват присъдите си в Косово

Герхард Карнер

Австрия иска да наеме косовски затвор, в който осъдени от неевропейски държави да изтърпяват присъдите си. Вътрешният министър Герхард Карнер обсъди идеята с датския министър на правосъдието Петер Хумелгаард. "Места за задържане като тези, планирани от Дания в Косово, са част и от австрийския план на канцлера Нехамер", заяви Карнер, цитиран от европейското издание на POLITICO. През 2021 г. Дания подписа споразумение с Косово за наемане на затвор край Прищина. Срещу 210 млн. евро за 10 години 300 затворници, осъдени на депортиране, трябва да бъдат преместени да изтърпят присъдите си в Косово. Споразумението още не е ратифицирано от парламента в Прищина и не се прилага.

Турция превърна в джамия византийска църква, която бе под егидата на ЮНЕСКО

Решението на турските власти за отварянето на храма Хора в Истанбул като мюсюлмански молитвен дом е провокация за международната общност, заяви гръцкото външно министерство, цитирано от АНА-МПА. Църквата "Христос Спасител в Хора", известна и като "Карие джамия", е построена още през IV в. и е преустроена през XI - XII в. Тя е известна с мозайките и стенописите си от XIV в. Храмът е превърнат в джамия в началото на XVI в., а през 1945 г. е обявен за музей. Решението за връщането на статута на джамия беше взето през 2020 г., след като и "Света София" в Истанбул беше превърната в джамия. Държавният департамент на САЩ повтори своята трайна позиция и призовава Турция да осигури достъп до паметниците на различни религиозни общности, превърнати в джамии.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37