Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Снимка: Център „Селимински“

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина.

Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика - Атина в сътрудничество с Чикагския Атенеум - музей на архитектурата и дизайна. 

Изложбата се организира в рамките на програмата на Министерството на образованието и науката на България "Неразказаните истории на българите", която има за цел да се издирят и изследват семейни истории, значими събития и личности с принос към световната история и култура. Програмата е създадена по идея на българи, които живеят извън родината си.

Гръцко-българска асоциация за култура „Иван Селимински“ участва в родолюбивата идея с  „Художествено пътешествие. Разкриване на българското творчество в Гърция и по света” – съобщи за Радио България Мая Лунголова, председател на Сдружението."Проектът предоставя вълнуваща възможност да се изследва и покаже пред света богатството на българското художествено наследство в Гърция, като акцентира върху творчеството на видни български художници и техни сътрудници, които са избрали място за развитие красивата ни южна съседка Гърция. Учениците от неделните училища "Васил Левски" към Гръцко-българския културен съюз "Иван Селимински" заедно с техните учители следват пътя на талантливите творци: Стоян Донов – в чиято живопис образът елегантно създава свой свят, Кристина Келиди-Донева – в чиито скулптури образът е в третото си измерение, илюстратора Светлин Василев, кой