Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Снимка: БГНЕС

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на контрол подлежат документите, софтуера, хардуера, обработването, съхраняването и извеждането на информацията.

Проверките ще обхванат и самия изборен процес – например дали един избирател може да гласува повече от веднъж, възможен ли е неразрешен достъп до машината за други цели, дали електромагнитните излъчвания ще повлияят на данните, има ли опасност от разкриване на вота.

Трите институции имат 20 работни дни, за да проверят седем машини за гласуване, изтеглени на случаен принцип. “Крайната цел е да възстановим доверието в изборния процес”, коментира служебният премиер Димитър Главчев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55

400 чуждестранни студенти с временна закрила ще учат в български университети

400 чуждестранни граждани, получили статут на временна закрила в България, ще се обучават в български държавни висши училища през новата академична година. Броят им беше утвърден с решение на правителството. Студентите ще бъдат приети в първи..

публикувано на 28.09.24 в 09:10

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05