Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Снимка: БГНЕС

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на контрол подлежат документите, софтуера, хардуера, обработването, съхраняването и извеждането на информацията.

Проверките ще обхванат и самия изборен процес – например дали един избирател може да гласува повече от веднъж, възможен ли е неразрешен достъп до машината за други цели, дали електромагнитните излъчвания ще повлияят на данните, има ли опасност от разкриване на вота.

Трите институции имат 20 работни дни, за да проверят седем машини за гласуване, изтеглени на случаен принцип. “Крайната цел е да възстановим доверието в изборния процес”, коментира служебният премиер Димитър Главчев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни духови оркестри дефилират в старопрестолния град

Велико Търново за 17-и път е домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри, съобщават организаторите от Община Велико Търново. Във фестивала тази година ще участват Оркестърът на военноморските сили на Румъния, Гвардейският..

публикувано на 21.09.24 в 10:10
ГКПП

Интензивен трафик на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия

На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На границата със Сърбия трафикът на  ГКПП „Калотина" също е интензивен на изход за  товарни автомобили, съобщава..

публикувано на 21.09.24 в 10:00

САЩ ще продават на България ракети "Джавелин" за 114 милиона долара

Американският държавен департамент е решил да одобри възможната продажба на ракети "Джавелин" (Javelin FGM-148F) на правителството на България. Това ясно от прессъобщение на Пентагона. Ракетите и свързаното с тях оборудване са на обща стойност от 114..

публикувано на 21.09.24 в 09:28