Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Снимка: БГНЕС

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния премиер Димитър Главчев. 

Енергийният министър Владимир Малинов коментира, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дългосрочен план. 

Проектите – част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще осигурят възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници от юг на север. 

Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически проект за страната ни. В края на м.г. правителството на Николай Денков обяви процедура за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" - предвижда се строителството им да приключи съответно през 2033 и 2036 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35

За 75% от децата приоритет в образованието трябва да са житейските умения

Към 31.12.2023 г. децата до 17 години в България са 1 104 198, или 17.1% от общия брой на населението. Това показват данни, изготвени от Националния статистически институт и УНИЦЕФ България, по повод 1 юни – Международния ден на детето. През..

публикувано на 01.06.24 в 09:49