Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков бе гост на среща на българите в Румъния

Снимка: БТА

В Румъния се проведе петата среща на българите в страната. Събитието бе организирано в комплекса “Smarald Forest Events”, на 30 км. от Букурещ по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Деня на българския език в Румъния. Сред специалните гости поканени от българското посолство и Съюза на банатските българи в Румъния бе и футболната легенда Христо Стоичков.

"Трябва да се гордеем, че сме българи. Тук в Румъния има всички условия за това", каза българският посланик Радко Влайков, предава БТА. Дипломатът допълни, че го казва с известна степен на тревога, грижа и съжаление за българите, които са в Северна Македония и Западните покрайнини, визирайки Босилеград и Цариброд. По думите му, там българите имат трудности със запазването на своята идентичност. "Българите в Румъния трябва да осъзнаят колко много прави румънската държава и съответно българската за съхраняването на българската идентичност", подчерта посланик Влайков. 

“Гордея се, че съм почетен гражданин на Стар Бешенов. Винаги съм носил българското извън нашата страна. То е нещо свято, защото по-големи посланици извън пределите на България от всички Вас няма“, обърна се Стоичков към българите в Румъния. Той благодари на учителите и им пожела да преподават така българския език, че децата да знаят своите корени. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб за народни танци Мъниста, Валенсия

Клуб "Мъниста" отново събира любителите на български народни танци във Валенсия

Клуб за български народни танци "Мъниста" във Валенсия открива тази вечер от 17:30 часа местно време новия танцов сезон. От "Мъниста" канят през Фейсбук страницата си  всички желаещи да се присъединят към сбирките им на адрес: Calle de Chiva, Nº..

публикувано на 04.09.24 в 08:25

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията..

публикувано на 03.09.24 в 20:20

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02