Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има интерес към българската литература в Северна Македония

В Куманово писатели от Балканите обсъдиха ролята на ИИ в литературата

Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска
Снимка: издателство „Персей"

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България пък са издавани всички водещи македонски автори", констатират от българското издателство "Персей", което бе сред организаторите на международна среща на писатели от Балканите, посветена на ролята на изкуствения интелект в литературата.

Сашо Тодоровски, Йорданка Белева и Пламен Тотев с Илияна Атанасова и Миряна Симонян от Българския културен център в Скопие

В Международния фестивал на прозата в Куманово, Северна Македония, участваха българските автори Йорданка Белева и Петър Денчев, както и издателят Пламен Тотев, който миналата година получи голямата македонска литературна награда "Рациново признание". Сред останалите автори в събитието бяха Боян Кривокапич – номиниран от Сърбия за Европейската награда за литература 2024, писатели от Северна Македония като Фросина Пармаковска, Владимир Янковски и Живко Гроздановски - председател на Дружеството на македонските писатели, Душко Кръстевски, Арлинд Фаризи и др. Създател на фестивала е Сашо Тодоровски.

Димитър Христов, Катя Лазарова, Маринела Петреска, Пламен Тотев и Светлана Николова

Изкуственият интелект (ИИ) е бил сред основните теми, обсъждани по време на фестивала. Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че в създаваните от ИИ текстове липсва емоция и оригиналност, но той се развива изключително бързо и в съвсем скоро време действително може да се превърне в заплаха за авторите, както в момента силно застрашава труда на преводачите, особено тези, боравещи с английски.  В рамките на фестивала се е провела литературна работилница за деца и за творческо писане.

Засилва се българското литературно присъствие в РСМакедония, казват от българското издателство "Персей" и припомнят, че активно работещото от години в Битоля Сдружение за македонско-българско приятелство, ръководено от Маринела Петреска, е създало българско училище, има собствена база и библиотека, а българският флаг се развява наравно с македонския и европейския над централната пешеходна улица в града. През май, пред изцяло македонска публика, Сдружението е представило трима български автори – Димитър Христов, Пламен Тотев и Светлана Николова, заедно с местния белетрист и театрал Сашо Огненовски, а събитието е било почетено и от генералния консул на България Николай Димитров. Тримата български автори пък са гостували на събитие в Българския културен център в Скопие, който успешно си партнира с културните организации в РСМакедония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35