Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войните в Украйна, Близкия Изток и проблемите в Западните Балкани са заплахи за сигурността

Снимка: mod.bg

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане намеждународното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в доклада за 2023 г. на Служба "Военно разузнаване".

"Тези дестабилизиращи фактори възникнаха главно вследствие на действията на Русия, както и на други авторитарни държави" – пише още в документа. Констатира се, че целта на Кремъл да възстанови влиянието си в постсъветското пространство и употребата на военна сила създават дългосрочни предпоставки за милитаризиране на международните отношения.

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризира с две основни тенденции – увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата. Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва, заедно с операциите ѝ по дискредитиране на режима за контрол на въоръженията, увеличават рисковете от ядрен конфликт и/или техногенна катастрофа с ядрени мощности.

"Независимо от сериозните усилия и ангажимента на международната общност напрежението в Западните Балкани остава високо. Не изключваме опити за постигане на външнополитически цели с използване на военна сила и/или прекрояване на границите във формално съответствие с международното право. Индикатор за това е нарастващият военен потенциал на определени държави. Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък в диалога и отношенията между Сърбия и Косово и деструктивните сепаратистки действия на босненските сърби", пише в документа.


"Миграционните потоци към Европа, включително през България, се запазиха като траен проблем с негативно въздействие върху средата на сигурност. Заради конфликта в Близкия Изток нараства миграционният натиск към Европа по балканските и средиземноморски маршрути и се разширяват и възможностите за експлоатирането на миграционните процеси в насочени срещу ЕС хибридни операции“, смятат в Служба "Военно разузнаване", цитирани от БТА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45