Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Снимка: government.bg

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния.

След завършването на проекта българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

Проектът е съвместен между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова и цели повишаване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. Очаква се коридорът да бъде завършен в края на 2025 г.

В края на тази година се очаква спирането на преноса на руски газ през Украйна.


Сред присъстващите на подписването бяха премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, заместник-посланичката на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук, и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и заместик-посланикът на Словакия Даниел Орсаг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

България е търсен износител на риба и рибни продукти

През годините България се e превърнала в търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев в производствените бази на..

публикувано на 22.06.24 в 14:29

Липсата на персонал е основно предизвикателство пред хотелиерите

До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат увеличение, то ще бъде не повече от 10%. Хотелиерите обаче не  очакват подобрение на бизнес средата. Това сочат данните от традиционно национално допитване..

публикувано на 22.06.24 в 10:54