Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Паралелното преброяване на "Галъп" при 65% извадка вкарва "Величие" в парламента

Кой е новият политически играч - партия "Величие"?

Снимка: Gallup International/БНР

Резултатите от паралелното преброяване на социологическа агенция "Галъп" при 65% извадка показват следните резултати за изборите за 50-о Народно събрание:

ГЕРБ-СДС - 24,5%, или 67 места;
ДПС - 15,8%, или 43 места;
ПП-ДБ - 15,0%, или 15%;
"Възраждане" - 14,3%, или 39 места;
"БСП за България" - 7,8%, или 22 места;
"Има такъв народ" - 5,9%, или 16 места;
"Величие" - 4,4%, или 12 места.

Резултатите към момента показват 32,6% избирателна активност. 2,9% са гласували с "Не подкрепям никого".  "Възможен е седемпартиен парламент", прогнозираха от социологическата агенция, партньор на БНР при отразяването на вота.

Политическа партия „Величие“ е регистрирана на 25 юли 2023 година със седалище във Ветрино, обл. Варна. Основана е от Ивелин Михайлов, създател на туристическия атракцион "Исторически парк" край Варна, и Николай Марков – дълги години работи като офицер в системата за национална сигурност, пише БГНЕС. Партията се опитва да пробие на политическата сцена като алтернатива на "Възраждане". Сред основните си цели тя определя реформирането на политическата система и засилване авторитета на държавните институции на основата на реалното представителство на волята на народа, защита на националното достойнство, националните интереси и геополитическото място на България, а така също армията, полицията и специалните служби да служат на българския народ и държава, а не на чужди или лични интереси. Противопоставят се на изграждането на ветрогенератори във Варненско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45