Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

Язовир Широка Поляна
Снимка: visitbatak.bg

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител   различни източници свидетелстват за 1400 до 5 хиляди жертви. Отзвукът в Европа и по света от потушеното в кръв въстание, събужда съвестта на известни общественици. Гарибалди, Виктор Юго, Дарвин, Джанюариъс Макгахан и много други, осъждат категорично жестокостите на нашественика и светът за пръв път заговаря за Батак. Ако се разходите по Паметната алея в центъра на града, ще видите техните паметници.


А на специална стена в Историческия музей са изписани имената на част от жертвите на клането. В старата църква "Света Неделя", където хиляди жени и деца намират смъртта си, има костница на загиналите, а по стените й още личат следите от куршумите на нападателите.


Но освен с трагичното си минало, Батак ще ви впечатли с магнетичната природа на Родопа планина. "Имаме няколко язовира, богатство от гори, флора и фауна. А според едно проучване на НАСА, тук е най-чистият въздух на планетата! "- каза за Радио България Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей в града.

"Батак предлага както културен, така и вело туризъм, фото и ловен туризъм. Имаме планински трасета за ендуру, т.е. спускане с мотоциклети, както и офроуд маршрути. Разполагаме с къмпинги с места за каравани, оборудвани с ток, интернет и всичко необходимо и са много посещавани от чуждестранните туристи. Районът предоставя чудесни възможности за риболов. И смея да твърдя, че в Батак развиваме целогодишен туризъм. На разположение на посетителите са множеството ни къщи за гости, хотели и ресторанти на брега на язовирите."

Планинският град бележи сериозен туристически ръст през последните две години. "Имахме отлив по време на ковида, но миналото лято си възстановихме посещенията от рекордната 2019-та , а сега дори отбелязваме ръст спрямо нея" – казва Теодора Пейчинова.

Родопите предлагат не само досег с дивата природа, но и … местни изкушения за небцето. Кои са специфичните баташки ястия, на които гостите могат да се насладят:

Баташки фльонги

"Едно от нещата, които представяме на нашите гости са уникалните баташки фльонги с, както им казваме, сладко от зоници или сладко от брусници – обяснява Теодора Пейчинова. – Това е много интересно ястие от типа на бухти със сладко от диви ягоди и боровинки, но на баташки така го наричаме. Баташки ястия са и зелникът - баница със зеле, пищел с капички – свинско краче с боб и други. Баташкият суджук е също атрактивно ястие. Консумира се през зимата, когато провеждаме нашия Празник на баташкия суджук (в средата на януари) и тогава ни посещават много туристи. Батак има богат културен календар, който се следи от гостите на града и региона."

Фотински водопади

Поредица отсенчести пътеки в околностите на Батак примамват туристите да опознаят потайностите на Родопите. Една от тях отвежда до впечатляващите Фотински водопади. До трите водни каскади се стига след около 20-минутен пешеходен преход покрай река Фотинска с начална точка село Фотиново. В околностите на селото пък са "разпилени" пет красиви римски моста, научаваме от Теодора.

Вижте още : 

Снимки: Община Батак,  БГНЕС, visitbatak.bg, Исторически музей- Батак

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31