Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Снимка: Bulgaria Wants You

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You. Задълбочава се и тенденцията към завръщане на висококвалифицирани млади кадри с опит зад граница.

Независимостта от родителите, интересът към чуждата култура и разбирането, че всеки, който замине да учи в Западна Европа ще оправи живота си и ще бъде успешен са причините много млади българи да напуснат страната в търсене на нови хоризонти, става ясно от репортаж на Виктория Петрова за БНР-Хоризонт. Тя ни среща с успешни млади българи, които пред бляскавата кариера в чужбина, са избрали да се завърнат тук. Сред тях е Филип Йорданов, завършил средното си образование във Великобритания, учил и в Италия. Сега младият мъж работи като анализатор на данни за американска компания на българския пазар. "Много хора ме питат, защо съм се върнал", казва Филип и допълва:

Филип Йорданов (вдясно)

"Повечето, които задават този въпрос, никога не са живели, учили или прекарвали някакво значително време в чужбина.Теси мислят, че проблемите им могат да бъдат разрешени, заминавайки някъде другаде, но няма нищо толкова различно в живота в друга държва спрямо  живота  в  България. Аз съм тук, защото съм успял да си изградя добра среда, имам добра работа, виждам, че хората около мен се развиват. И нямам съмнения, че човек, който иска и се старае, може да се справи и в България", казва Филип.

Предпочитание за работа при български работодатели посочват 45 % отмладите у нас, или с 5 на сто повече от 2023 г. Петър Пейчеве учил в Холандия, но отскоро се е завърнал в България. Сега работи като финансов анализатор в българска компания, която оперира на нашия капиталов пазар:

"Занимаваме се с инвестиционно банкиране, работим с български компании. Това е нещо, което смятам за доста иновативно. И честно да кажа, допреди година, година и половина дори не знаех, че подобни неща има в България, но ето че намерих нещо, което е изключително интересно!"

Независимо от възможностите, които намират у нас, момчетата се сблъскват и струдности. Частният ни сектор се оказва доста по-благоразположен към тях, за разлика от публичния. По думите им, държавната администрация и институциите често не споделят открито обявите за нови работни места, или пък сроковете им са твърде кратки. Да не говорим, че съдържат специфични изисквания, които е трудно да се покрият.

"Бих желал да виждам повече български бизнеси на нашия пазар, не толкова международни, тъй като имаме много какво да покажем", казва Петър. Той изрежда и някои от препятствията, с които се сблъскват младите българи, решили да се реализират в чужбина:

"Намиране на квартира, намиране на работа също е доста трудно в този момент, в който по-скоро не се откриват нови позиции, а се заменят стари. Трето - колкото и да е приятелски настроена примерно една Нидерландия, и действително е така, това е друго общество, което ние не можем да разберем на този етап и е много трудно припокриването, когато си израснал в България. Самите проблеми и идеи за живота са различни. Да се прибереш в България и да си с хората в тази общност, борейки се с всички проблеми, може да е доста по-мотивиращо, отколкото да си в дадена държава, в която ти си оставаш чужденец – не само като паспорт, но и като мислене", заключава Петър Пейчев.

Вижте още


Текст: Венета Николова /по интервюта на Виктория Петрова от БНР-"Хоризонт"/

Снимки: Bulgaria Wants You, Виктория Петрова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34