Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 хиляди са българите в Албания

с. Големо Острени, Албания
Снимка: Красимир Мартинов

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС.

Училището в Големо Острени привлича децата и в почивни дни

Резултатите от предброяването поставят българите на четвърто място по численост в Албания след малцинствените общности на гърци, роми и египтяни. 

Медиите в Албания уточняват, че се очаква окончателните данни от преброяването да бъдат публикувани през декември 2024 г.

Преброяването на населението в Република Албания от миналата година е първото след официалното признаване на българите за национално малцинство, което албанската държава направи чрез закон през 2017 г.  

Към 2023 г. населението на Албания е 2 402 113. За сравнение през 2001 г. то е било 3 069 275 души.

За живота на българите в Албания разказват и материалите от колекцията на Радио България:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05