Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 хиляди са българите в Албания

с. Големо Острени, Албания
Снимка: Красимир Мартинов

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС.

Училището в Големо Острени привлича децата и в почивни дни

Резултатите от предброяването поставят българите на четвърто място по численост в Албания след малцинствените общности на гърци, роми и египтяни. 

Медиите в Албания уточняват, че се очаква окончателните данни от преброяването да бъдат публикувани през декември 2024 г.

Преброяването на населението в Република Албания от миналата година е първото след официалното признаване на българите за национално малцинство, което албанската държава направи чрез закон през 2017 г.  

Към 2023 г. населението на Албания е 2 402 113. За сравнение през 2001 г. то е било 3 069 275 души.

За живота на българите в Албания разказват и материалите от колекцията на Радио България:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди да гласуват в Букурещ българи играха хоро

Хоро се изви преди обяд пред единствената секция в Румъния, където българите могат да гласуват за 50-о Народно събрание и за Европарламент. Тя е разположена в сградата на Посолството на България в Букурещ. 57 българи от София, Велико Търново, Монтана,..

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35