Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече пари - обясни пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров. - Кадрите във всяка сфера на културата намаляват. Ако искаме след 20 години все още да има култура, трябва да започнем да работим сега. Вече сме закъснели, но поне можем нещо да спасим. Няма нормативна уредба, какво се случва с важните за България културни ценности, които са извън територията на страната", посочи още министърът.

Наден Тодоров допълни, че е неясен отговорът дали ще приеме, ако получи покана отново да бъде министър на културата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма „Лимбо“

Български документален филм ще се бори в САЩ за студентски "Оскар"

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, допуснати до полуфинал за най-престижните награди "Оскар". Сред 62 заглавия от 18 държави за 2024 г. е и българският филм "Лимбо" на Джулия Пъстракова , съобщават от Арт Фест...

публикувано на 31.07.24 в 13:36

Вижте как Аксаково стана дом на първата момичешка гайдарска група в България

Гайдата е един от най-характерните народни инструменти в българския фолклор. Звукът ѝ е добре познат на Балканите, но може да бъде открит в мелодии и съвременни интерпретации на музиканти от редица държави из Европа, Африка през Австралия и дори..

публикувано на 31.07.24 в 11:45

Музика и изкуства си дават среща под звездите в Троянския Балкан

За шеста поредна година с. Дебнево в Троянския Балкан е домакин на международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river . Събитието, което събира множество "звездни" чуждестранни и родни музиканти ще се проведе в дните от 31 юли до..

публикувано на 31.07.24 в 07:10