Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече пари - обясни пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров. - Кадрите във всяка сфера на културата намаляват. Ако искаме след 20 години все още да има култура, трябва да започнем да работим сега. Вече сме закъснели, но поне можем нещо да спасим. Няма нормативна уредба, какво се случва с важните за България културни ценности, които са извън територията на страната", посочи още министърът.

Наден Тодоров допълни, че е неясен отговорът дали ще приеме, ако получи покана отново да бъде министър на културата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35