Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

Служебният министър Найден Тодоров
Снимка: БТА

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече пари - обясни пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров. - Кадрите във всяка сфера на културата намаляват. Ако искаме след 20 години все още да има култура, трябва да започнем да работим сега. Вече сме закъснели, но поне можем нещо да спасим. Няма нормативна уредба, какво се случва с важните за България културни ценности, които са извън територията на страната", посочи още министърът.

Наден Тодоров допълни, че е неясен отговорът дали ще приеме, ако получи покана отново да бъде министър на културата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15