Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи в Скопие искат денонсиране на договора с България

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че правата на българите в Северна Македония се спазват, но същото не може да се каже за "македонското малцинство“ в България, предава БГНЕС. На среща в Университета "Джонс Хопкинс“ в САЩ Мицкоски заяви, че "страната трябва да промени Конституцията си заради няколкостотин души“, както пренебрежително нарече своите съграждани с българско самосъзнание. "Македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и трябва да се прекрати с униженията“, твърди Мицкоски.

Социалистическата партия на Македония, която е коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство с България. В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ." Председател на партията и вицепремиер в кабинета на Мицкоски е Люпчо Димовски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Али Ахмети

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа - с българско и с албанско гражданство

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Али Ахмети е посочил, че промяна в конституцията..

публикувано на 09.07.24 в 08:58

"Да, България“ иска ПП-ДБ да подкрепи правителство с трети мандат

Ръководството на партия "Да, България“ предлага план коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да тестват готовността за реформи в 50-ото Народно събрание. Ако има такава готовност, да се участва в осъществяване на третия по..

публикувано на 09.07.24 в 08:37
Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50