Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Илиана Иванова
Снимка: БТА

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка у нас не влияе добре на позициите ни в Европа, за което свидетелстват забавянията по плана и процесът по присъединяване към Еврозоната.

Еврокомисар Илияна Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

До момента е осъществено само едно плащане по ПВУ в края на 2022 г. “Трябваше да сме сега около четвъртото плащане, а ние не сме получили още второто”, подчерта българският еврокомисар.

Според Илиана Иванова забавянето може да бъде наваксано частично, но има фиксиран краен срок – август 2026 г. Тя поясни, че ако не направим действията, които се очакват от нас, ще изгубим финансирането.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция върна частично шестдневната работна седмица Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната..

публикувано на 05.07.24 в 10:40
Димитър Главчев

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна". По думите на Главчев,..

публикувано на 04.07.24 в 12:28