Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Снимка: Facebook/bgembassysthlm

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни, съобщават от посолството на страната ни в Стокхолм.

Създадена от американеца Даниел Бердичевски, първата Световна ученическа купа се е провела в Корея през 2007 г. под формата на малък регионален турнир, организиран в Академията за чужди езици в Ханкук. Идеята зад първенството е била да се създаде нещо различно от традиционните академични състезания и конференции - празник на радостта от ученето.

Учениците, класирани за глобалния кръг в Стокхолм, са спечелили на скорошни регионални събития в рамките на Световната купа. За да стигнат до тук, те са демонстрирали изключителни умения в екипни дебати, съвместно писане, решаване на проблеми и интердисциплинарно мислене. Отборите-участници в глобалния кръг имат възможността да получат покана за ежегодния Турнир на шампионите в престижния университет "Йейл". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00