Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Снимка: Facebook/bgembassysthlm

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни, съобщават от посолството на страната ни в Стокхолм.

Създадена от американеца Даниел Бердичевски, първата Световна ученическа купа се е провела в Корея през 2007 г. под формата на малък регионален турнир, организиран в Академията за чужди езици в Ханкук. Идеята зад първенството е била да се създаде нещо различно от традиционните академични състезания и конференции - празник на радостта от ученето.

Учениците, класирани за глобалния кръг в Стокхолм, са спечелили на скорошни регионални събития в рамките на Световната купа. За да стигнат до тук, те са демонстрирали изключителни умения в екипни дебати, съвместно писане, решаване на проблеми и интердисциплинарно мислене. Отборите-участници в глобалния кръг имат възможността да получат покана за ежегодния Турнир на шампионите в престижния университет "Йейл". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05