Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

Снимка: Венета Николова

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи.

Ето някои от най-загадъчните и магнетични пещери, които да посетите през горещите летни дни:

1. Дяволското гърло: врата към отвъдното

Пропастната пещера, чийто отвор е зейнал насред скалите на Триградското ждрело в Родопите, е магнит за туристите, желаещи да надникнат в царството на Хадес. От незапомнени времена пещерата се свързва с тракийските вярвания за пътя към отвъдното. Легендата разказва за певеца Орфей, който слязъл в подземния свят през зловещия процеп, за да върне любимата си Евридика от царството на мъртвите. Проникването в Дяволското гърло е истинско приключение. Може да опитате и с гумена лодка.

Вижте: Добре дошли в царството на Хадес – Дяволското гърло

2. Проходна или "Очите на Бога"

Разположена е край град Луковит и се отличава с двата си естествени отвора на тавана, наподобяващи божествени очи, които ви наблюдават от небето. Пред този хипнотизиращ поглед времето спира, чувстваш се малък и смирен. Пещерата е била обитавана от дълбока древност. Тук траките провеждали своите култови обреди, впечатлени от играта на светлината в пещерата. Подобно на тях и ние онемяваме пред мистиката и магнетичната ѝ красота.

Вижте: Изумителната пещера Проходна и скалните обители в района на Луковит

3. Магурата: праисторическа библиотека на древността?

Впечатляващите сталактити, сталагмити и сталактони в пещерата навяват усещане за тайнство и непреходност. Но това, което я прави уникална, са древните рисунки по стените ѝ. Най-старите са на 8-12  хиляди години и са смятани за едни от най-ранните в тази част на Европа. Според някои изследователи Магурата е била своебразна библиотека, в която са закодирани познанията на древните хора за света. През 70-те години в една от залите ѝ се помещавала временна болница. Оказало се, че стерилната обстановка в пещерата, лишена от бактерии, вируси и алергени е перфектна за астматици!

Вижте: "Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

4. Венеца: феерия на цветове и форми

С помощта на цветно светодиодно осветление "Венеца" оживява в цялото си великолепие пред погледа на посетителите. Пещерата е дълга около 300 м и има 5 зали. Във "Венеца" се намира и най-дебелият сталактон в България с обиколка цели 25 м. Пещерата изобилства с образувания от полускъпоценния камък оникс, както и с планински корали, ледени кристали, дендрити и пр.

Вижте: Добре дошли във „Венеца“ – най-красивата пещера на българския Северозапад

5. Утробата – неразгадани мистерии и изумителни гледки

Една от най-мистичните ни пещери се намира Източните Родопи. Наричат я Утробата, защото наподобява женски полов орган. Предполага се, че през  XI-Х век пр. Хр. е била използвана от траките като светилище на Богинята майка. За целта скалната кухина е била доиздялана от тях. Всяка година в деня на пролетното слънцестоене слънчев лъч попада точно във входния отвор на пещерата и навлиза навътре, оплождайки утробата на Богинята майка. От Утробата се открива изумителна гледка към морето от преливащи един в друг родопски хребети, които се разстилат като на длан чак до хоризонта. 

Вижте: Загадките на пещерите-утроби

6. Бачо Киро – по стъпките на неандерталците

Природата е изваяла в пещерата каскада от сталактити и сталагмити, причудливи пещерни езера, но това, което я превръща в световна знаменитост, са археологическите находки. Неотдавна международен екип от учени установи, че преди 45 000 години в Бачо Киро са живели първите хомо сапиенс в Европа. И още по-любопитното е, че те са съжителствали известно време с неандерталците, противно на доскорошните хипотези.

7. Пещерата с дървото – вижте това малко природно чудо

Тя е част от още няколко ниши и дълбоки цепнатини в скален венец край село Ботуня, за които се предполага, че са били обитавани от дълбока древност. Самата Пещера с дървото има няколко отвора, а най-големият представлява почти съвършен кръг. Именно през него наднича короната на едно дръвче на черница, устремено нагоре, към оскъдните слънчеви лъчи. На върха на хълма пък са разпилени следи от много стара крепост. Вероятно някогашните ѝ обитатели са издълбали въпросния отвор, за да използват пещерата.

Вижте как да стигнете до „Пещерата с дървото“ и до „Божия мост“ още една загадъчна проходна пещера в района:

Снимки: Венета Николова, БГНЕС

Видео: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15