Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ иска съдът и парламентът да се произнесат по казуса с подуправителя

Снимка: БТА

До произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да е подуправител, ръководещ управление "Емисионно" и член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), той спира да изпълнява правомощията си, съобщи БНБ. Решението на Управителния съвет на националната банка е въз основа на правните и фактическите основания по различните аспекти и правни интерпретации за установената несъвместимост. Те трябва да преминат през предвидените механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед, съобщи централната банка. 

Съдебният контрол предвижда произнасяне на Върховния административен съд при обжалване на решението за несъвместимост. Парламентарният преглед е по  Закона за БНБ, доколкото парламентът е единственият компетентен орган, който може предсрочно да освободи член на Управителния съвет на БНБ. Андрей Гюров не участва в гласуването. Решението е прието с единодушие от останалите 6-ма членове на съвета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

362-ма български производители изнасят вино в 57 държави

България е на 10-то място по производство на вино в Европа. В световен мащаб страната е на 25-та позиция, каза в Бургас Софи Палас, директор в Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости на 20-то издание на фестивала..

публикувано на 20.07.24 в 12:47

БНБ понижи очакванията си за икономически растеж

2.1% ще е ръстът на брутния вътрешен продукт в България през 2024 г. Това сочи Макроикономическата прогноза на Българската народна банка (БНБ), изготвена през юни. Ръстът ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ,..

публикувано на 20.07.24 в 10:07
Росен Карадимов (вдясно) на посещение в Индустриален парк - Шумен.

Държавата ускорява новата индустриализация на България

Сигурен съм, че влезем ли в eврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, за 5-10 години България може да се реиндустриализира. Държавата трябва да продължи два пъти по-мощно политиката за..

публикувано на 10.07.24 в 09:32