Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Мин. Ивайло Иванов
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв. 

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов съобщи на съвместен брифинг с премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в пловдивското село Отец Паисиево, че на всички, които отговарят на нормативните критерии, помощта ще бъде изплатена максимално бързо. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Министър Иванов допълни, че освен помощта от АСП семействата могат да кандидатстват пред съответната община за отпускане на помощ до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. 

"Тези средства се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на пострадалите домове. Освен това хората ще могат да кандидатстват за помощ и пред фонда на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", обясни министър Ивайло Иванов. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останалите без дом хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избраха Андрей Ковачев за квестор в Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и семейството на Европейската народна партия бе избран за един от петимата нови квестори в Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на Европарламента в този мандат. Той бе избран при..

публикувано на 17.07.24 в 12:42
Снимка: Министерство на културата и туризма на Република Северна Македония

България и Северна Македония ще продължат съвместния културен календар

В Министерството на културата и туризма в Северна Македония посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и новият министър Зоран Лютков са обсъдили доброто сътрудничество и обмен на проекти във всички областта на културата, съобщават от македонското..

публикувано на 17.07.24 в 12:13
Пламен Димитров

2615 лева е минималната издръжка на тричленно семейство за един месец

Нужният месечен доход за издръжка живота на тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години е 2615 лв. към месец юни, сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ. За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ..

публикувано на 17.07.24 в 11:11