Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Мин. Ивайло Иванов
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв. 

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов съобщи на съвместен брифинг с премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в пловдивското село Отец Паисиево, че на всички, които отговарят на нормативните критерии, помощта ще бъде изплатена максимално бързо. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Министър Иванов допълни, че освен помощта от АСП семействата могат да кандидатстват пред съответната община за отпускане на помощ до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. 

"Тези средства се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на пострадалите домове. Освен това хората ще могат да кандидатстват за помощ и пред фонда на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", обясни министър Ивайло Иванов. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останалите без дом хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17