Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Внос на литий от Сърбия ще помага на ЕС да намали зависимостта от Китай

Олаф Шолц, Марош Шевчович

Германският канцлер Олаф Шолц и зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергетиката, Марош Шевчович на 19 юли ще посетят Белград за подписването на споразумение между ЕС и Сърбия за внос на минерали, включително литий, които са ключови за цифровия и зелен преход, съобщиха сръбското издание Danas и БТА. В документ, публикуван на уебсайта на ЕС, има особена част, в която се посочва, че стратегическото и политическо управление на споразумението ще се ръководи от президента на Сърбия Александър Вучич и Шевчович, които ще поддържат редовен контакт, пише Danas. Изданието уточнява, че визитата на германския канцлер и подписването на документите идва дни след като Конституционният съд отмени решението на предишното правителство на Сърбия да спре проекта за откриване на литиева мина в Лозница от компанията Rio Tinto. Проектът за добив на литий има много противници в страната и не веднъж е бил повод за протести. Порталът Politico посочва, че Германия, като най-голям производител на автомобили в ЕС, е силно заинтересована от осигуряването на литий, особено в Европа, за да се намали зависимостта от Китай.

Google планира да инвестира до 2 млрд. в център за данни в Румъния

Център за данни на Google в САЩ

Румънското правителство и американският гигант Google подписаха меморандум за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги, предава Digi24. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 млрд. долара. Подписването на документа е в контекста на проектите на Румъния за развитие на дигиталната инфраструктура, иновациите и изследванията. "Имаме амбициозни проекти за реформа на публичната администрация, предвиждащи използването на модерни технологии като изкуствен интелект, подобряване на оперативната ефективност, повишаване на дигиталната сигурност и насърчаване на иновациите в публичния сектор. На финалната права сме с модернизацията на данъчната система за установяване на злоупотреби и повишаване на събираемостта", подчерта премиерът Марчел Чолаку. На преговорите с американския гигант правителството е настояло центърът за данни да има регионална роля, което означава, че ще си съперничи с този в Полша, където преди 4 години компанията реши да инвестира до 2 млрд. долара, за да разшири присъствието си в сегмента на услугите на облачните изчисления (cloud computing).

Атина ще обложи извънредните печалби от високите цени на тока

Кириакос Мицотакис

Гърция ще наложи еднократен данък върху извънредните печалби на производителите на енергия, реализирани през август и септември, и ще използва приходите, за да субсидира сметките на домакинствата за енергия, обяви пред телевизия "Скай" премиерът Кириакос Мицотакис. Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока. Цената за мегаватчас достига до 500 евро, а цените на едро се увеличиха с 60%. Говорителят на правителството съобщи, че се обсъжда и поставяне на лимит на цената на едро, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Анализите на пазара сочат, че поради активния износ на електроенергия към Украйна, където Русия унищожи основни енергомощности, цените на тока се увеличиха във всички европейски страни.

Гражданите на Кипър ще могат да пътуват до САЩ без виза

Кипърският парламент ратифицира споразумението между Кипър и САЩ за сътрудничество при използването на информация за пътуванията, подписано във Вашингтон на 17 юни. Документът е условие за участие на Кипър в програмата за безвизово пътуване на САЩ, предаде "Медиапул". Общо 22 депутати гласуваха "за", един беше против, а девет се въздържаха. САЩ ще предоставят безплатно на Кипър необходимия системен/платформен софтуер за събиране и анализ на данни за пътниците.

Ако всички договорени срокове бъдат спазени, включването на Кипър в програмата за безвизово пътуване се очаква около началото на 2025 г.

Към момента България, Румъния и Кипър са единствените страни в ЕС, чиито граждани се нуждаят от виза при пътуване в САЩ.


Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Google.com, БГНЕС, ЕК, Pixabay