Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

Снимка: БГНЕС

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар. „Българинът цял живот гради дом и загубата на този дом е истинска трагедия“, отбеляза Радев. „Именно сега трябва да покажем и съпричастност, и помощ максимално и бързо и в максималния възможен обем. Това е признак и за държавност, и за зрялост на нашето общество. Апелирам всички към съпричастност“, каза президентът в Община Болярово, Ямболско. Той благодари на пожарникарите, военните, горските служители, доброволците и местната власт, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища. В момента все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи, но оценката я дават хората", допълни Радев. "Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът. Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да предложат малки самолети да бъдат оборудвани с 8 термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане на пожари. Петков и Денков прелетяха над с. Воден, сочи тяхна публикация във Фейсбук.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и подкрепящите го депутати също посетиха Воден. Те обявиха, че са дарили два жилищни контейнера за пострадали от пожарите във Воден. Мобилните къщи, предназначени "за самотен възрастен мъж и самотна баба" били напълно оборудвани и се очакваше само да им се достави бяла техника и други стоки от първа необходимост.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12