Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи температури и валежи в понеделник

Снимка: БГНЕС

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. На по-малко места ще са валежите в западните райони. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 32°.
Преди обяд в планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Родопите и Странджа, където ще има условия и за градушки. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра - около 20°.
Над Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. По-късно след обяд и вечерта на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
На Балканския полуостров въздушната маса ще остане неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В Словения има условия количествата на валежите да са значителни. Най-горещо ще бъде в Скопие - 39°, най-ниска ще е температурата в Белград - 32°.
На Пиренейския полуостров и в Западна Франция ще преобладава слънчево време. В останалата част на Западна, в Централна Европа, както и в Норвегия и Швеция облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В района на Алпите, в Чехия, Западна Полша, Дания, Южна Норвегия и Швеция валежите ще интензивни и значителни по количество. Във Финландия, както и в много райони на Източна Европа ще бъде предимно слънчево. Купесто-дъждовна облачност ще се развива главно в централната част на Европейска Русия, а след обяд на отделни места и в останалите райони на Източна Европа, и ще превали и прегърми. Най-прохладно ще е в Москва - 22°, най-горещо - в Скопие (39°).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32