Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев.

Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г. Дотогава то се ръководеше от Костадин Коджабашев. Той обаче бе изтеглен в България през февруари 2022 г. заради войната и временното затваряне на посолството и така и не се върна на поста си - стана служебен зам. външен министър през август 2022 г. През това време той формално изпълняваше поста на посланик, а през април 2023 г., когато мандатът му изтече, бе изпратен да оглави българската мисия във Ватикана.

По образование Ненчев е юрист и политолог, председател е на БЗНС. Той бе министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на..

публикувано на 29.09.24 в 15:29
Андрей Ковачев

Страните от Западните Балкани трябва да си напишат домашното, ако искат да влязат в ЕС

Не е необходим посредник за отношенията между България и Северна Македония , каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев по повод предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи между София и Скопие. Служебният премиер заяви, че..

публикувано на 29.09.24 в 13:54