Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев.

Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г. Дотогава то се ръководеше от Костадин Коджабашев. Той обаче бе изтеглен в България през февруари 2022 г. заради войната и временното затваряне на посолството и така и не се върна на поста си - стана служебен зам. външен министър през август 2022 г. През това време той формално изпълняваше поста на посланик, а през април 2023 г., когато мандатът му изтече, бе изпратен да оглави българската мисия във Ватикана.

По образование Ненчев е юрист и политолог, председател е на БЗНС. Той бе министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер

Държавният глава Румен Радев избра Горица Грънчарова-Кожарева, досегашен зам.-председател на Сметната палата, за служебен премиер. В конституцията няма посочен срок, в който служебният премиер трябва да представи състава на своето правителство, но..

публикувано на 09.08.24 в 11:52

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция обяви данъчна война на евтините  стоки от чужбина Турция реши да вдигне значително данъците върху стоки, купени в чужбина. Необлагаемият лимит за стоки, купени извън страната, е намален от 150 на 30 евро (1098,87 TL). Това гласи..

публикувано на 09.08.24 в 10:25

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални..

публикувано на 08.08.24 в 17:42