Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния ще изграждат щаб за регионално командване на специални операции

Парламентът ратифицира меморандум за военно сътрудничество между двете държави

Снимка: БТА

Народното събрание ратифицира Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции. "За" гласуваха 118 депутати , "против" - 38, "въздържал се" - четирима.

Документът, който беше подписан на 10 юли между двете страни, по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, е свързан със системата за командване и управление на НАТО, пояснява БТА. Договорът предвижда Щабът да не е постоянно действащ, а в съответствие с механизмите на Алианса за участие в съюзни операции или при активиране на отбранителните му планове, както и за участие в двустранни и многонационални учения и тренировки. В договора се посочва, че след постигането на пълни оперативни способности всяка една от страните ще изпълнява ролята на Водеща нация, като домакинства командването на ротационен принцип. Периодът на ротация ще е една година с възможност за удължаване до две, ако обстоятелствата го налагат, и започва след постигането на Пълни оперативни способности от новата Водеща нация. Предвидено е също румънската страна първа да поеме командването.

Щабът на регионалното компонентно командване на специални операции ще има способности за осъществяване на командване и управление на назначени многонационални сили за специални операции (SOF) и сили за поддръжка за провеждане на операции на НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Румен Радев разговаря с комисаря за ядрено регулиране на САЩ Дейвид Райт

Държавният глава Румен Радев прие в президентството Дейвид Райт – комисар на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, който е на посещение у нас, съобщи прессекретариатът на президентството. По време на разговора бяха обсъдени аспекти от..

публикувано на 08.08.24 в 17:35

Депутатите ратифицираха договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"

В Народното събрание беше ратифициран международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", предаде БТА. Договорът от правителството на САЩ, на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС, беше подкрепен с гласовете на 125 депутати,..

публикувано на 08.08.24 в 16:45

Отправиха послание към Камарата на представителите на САЩ за България

Конгресменът Джо Уилсън, републиканец от щата Южна Каролина, основател и съпредседател на конгресната Група за приятелство с България, отправи обръщение пред Камарата на представителите, посветено на страната ни. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 08.08.24 в 13:52