Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В авиобазата край Пловдив няма да има съоръжения за ядрено оръжие

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

В авиобазата до с. Граф Игнатиево край Пловдив няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това се казва в писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на отбраната отговаря, че при изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за изтребителите F-16 не е предвидено изграждане на складове за съхранение на ядрено оръжие. Конфигурацията за новите изтребители предвижда само конвенционално въоръжение. 

В отговора на Запрянов е посочено, че в базата, където ще бъдат разположени самолетите F-16, няма съоръжения, които да бъдат обслужвани "само от чуждестранни военни". В момента се изграждат обекти, свързани с експлоатацията и съхранението на новите самолети. Те ще се осъществяват от български военни. Изграждат се и обекти, свързани с двустранното сътрудничество със САЩ и те ще бъдат използвани от двете държави. Българските военни ще имат достъп до всички съоръжения и части на базата, съгласно достъпа им до класифицирана информация, е посочено в отговорите. 

В писмения отговор служебният министър Атанас Запрянов казва, че няма сключени договори с американски фирми за извършване на работи по съоръженията на летището. Но има договор със САЩ за изграждането на системата за сигурност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Институцията на омбудсмана се обяви срещу стигматизирането в обществото

" Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала..

публикувано на 24.08.24 в 09:55

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30