Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

Снимка: БТА

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей – БАН, цитиран от БТА. Археологическите работи по некропола са продължили, след като са били прекъснати към края на 60-те и началото на 70-те години. 

Димитров подчертава, че гробниците са изключително масивни, дори монументални – с тухлен градеж, полуцилиндрични сводове. Три са еднокамерни, една е двукамерна. Една от гробниците е каменна с дромос (преддверие) със стълби. Фактически през този вход са влизали във фамилната гробница. Най-голямата гробница – двукамерната, е от типа римски фамилни мавзолеи, с площ около 45 квадратни метра. Стените са с широчина между 70 и 80 см, като тези на римските сгради.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20