Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има ясна и последователна позиция към Северна Македония

Снимка: БГНЕС

България има много ясна и последователна позиция по европейската интеграция на Северна Македония, основаваща се върху стриктното изпълнение на европейския консенсус от юли 2022 г. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на среща във външно министерство с Мануел Сарацин, специален представител за Западните Балкани на Германия, предаде БГНЕС.

Българската страна е подчертала, че няма намерения да поставя "нови условия", но също няма да допусне отклонение от постигнатите договорености, първата от които е вписването на българите, на равни начала с останалите общности, в Конституцията на Северна Македония. Българската страна е изразила опасения относно зачестилите изявления на представители от правителството в Скопие, подлагащи под въпрос изпълнението на поетите ангажименти и отправящи провокации спрямо България. Те водят единствено до допълнително забавяне на присъединителния процес за Скопие. София акцентира и върху значението на икономическата и транспортната свързаност в региона и необходимостта от допълнителни инвестиции в тази област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Партията ДПС около Ахмед Доган поиска запазване на марката "ДПС"

Движението за права и свободи на Ахмед Доган е подало в Патентното ведомство искане за запазване на марката „ДПС - Движение за права и свободи“, съобщи репортерът на "Хоризонт" Даниел Инков. Заявката е подадена на 29 юли тази година, като са..

публикувано на 29.08.24 в 17:30

Делегация на парламента на Северен Рейн-Вестфалия е в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с делегация на местния парламент на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, водена от председателя на Ландтага Андре Купер. Членовете на местния парламент, които представляват различни политически сили и..

публикувано на 29.08.24 в 15:51

Политиците в България все по-трудно успяват да управляват случващото се в страната

Вторият служебен кабинет, ръководен от Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Основна задача на екипа от служебни министри отново ще бъде провеждането на честни избори, като поредният предсрочен парламентарен вот е насрочен от..

публикувано на 28.08.24 в 12:15