Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има ясна и последователна позиция към Северна Македония

Снимка: БГНЕС

България има много ясна и последователна позиция по европейската интеграция на Северна Македония, основаваща се върху стриктното изпълнение на европейския консенсус от юли 2022 г. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на среща във външно министерство с Мануел Сарацин, специален представител за Западните Балкани на Германия, предаде БГНЕС.

Българската страна е подчертала, че няма намерения да поставя "нови условия", но също няма да допусне отклонение от постигнатите договорености, първата от които е вписването на българите, на равни начала с останалите общности, в Конституцията на Северна Македония. Българската страна е изразила опасения относно зачестилите изявления на представители от правителството в Скопие, подлагащи под въпрос изпълнението на поетите ангажименти и отправящи провокации спрямо България. Те водят единствено до допълнително забавяне на присъединителния процес за Скопие. София акцентира и върху значението на икономическата и транспортната свързаност в региона и необходимостта от допълнителни инвестиции в тази област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09