Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

Снимка: YouTube/ Димана Шишкова

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която нейната баба засища глада си, и решава да събере и съхрани автентични рецепти и истории за живота отпреди 70-90 години в родния ѝ Велинград. Освен нейната родственица във филма се включват още четири възрастни дами, чийто живот е една същинска съкровищница от знания за бита, дома, работата, добрите и лошите дни и поуките от един семпъл, чист и скромен живот, останал в спомените на поколенията до началото на XXI век, прекарвали с удоволствие летните ваканции при баба на село.

Баба Христина, 95 г.

"Аз имам много материал, който е извън кадър, това са общо над 30 часа записани интервюта, пълни с много истории – лични, свързани не само с бита, но и с това как самите жени живеят и сега – споделя в интервю за Радио България Мария Вълкова. – Има много истории, някои от които са скандални от гледна точка на това, което разкриват, тъй като взаимоотношенията едно време са били доста сурови. В необработените минути останаха и разказите по много теми, за които в лентата само загатваме. Такава например е тази за хигиената. Тепърва тези истории предстои да бъдат транскрибирани и да влязат в една по-солидна книга, която ще бъде максимално близо до начина им на говорене, тоест ще се опитам да запазя автентичния им диалект."

Леля Анка, 87 г.

Подобна книжка, макар и не толкова солидна, вече има, като част от експонатите в изложба, посетила Велинград и артистично пространство в София. В нея са събрани рецептите на храните, които присъстват най-често на скромните трапези на жените:

"Те се хранили наистина много простичко с някои основни продукти, произвеждани от самите тях, като царевица, съответно царевично брашно, различни видове боб, картофи, които също са били няколко сорта и зелев сок, който също е неизменна част от нея – обяснява ни Мария и допълва коя е любимата нейна рецепта: – Царевицата с пепел, нещо изключително рядко и специфично за региона."

Друга любопитна рецепта, която посочва събеседничката ни е "пърженото млеко́":

Жането, 70 г.

"То се е правило винаги когато се роди бебе, специално в село Драгиново, което е в близост до Велинград и е с мюсюлманско население. То представлява кисело мляко в чиния, залято с разтопено масло, и по желание може да се добави сол или други съставки. Интересното е, че сега например внуците на Жането – една от героините във филма – продължават да искат да ядат "пържено млеко́". Тоест тази рецепта може би ще продължи да съществува."

Паралелите с живота им преди и този, който водят днес, стряскат някои от жените. Причината е сериозно изменилото се време и начин на живот в наши дни:

Баба Данче, 93 г.

"В детството си те са живели в кирпичени къщи, чийто под е бил от пръст. Не са имали ток, вода, ежедневието им е било изключително различно, докато сега успешно живеят наред с хладилници и телевизори, а някои от тях дори ползват смартфони, което е удивително" – категорична е Мария, но допълва, че начинът им на живот все пак е успял да съхрани някои от ценните привички, като тази да се изхвърля максимално малко боклук, а всичко, което е възможно, да се преизползва отново.

"Съжителството им" с телевизорите пък ги е направило много критични към случващото се извън стените на домовете им, както и по света.

Отделете време и се отбийте на едно виртуално гости при тези жени в следващите минути. Приятно гледане!


Снимки: YouTube/ Димана Шишкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27