Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

Снимка: YouTube/ Димана Шишкова

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която нейната баба засища глада си, и решава да събере и съхрани автентични рецепти и истории за живота отпреди 70-90 години в родния ѝ Велинград. Освен нейната родственица във филма се включват още четири възрастни дами, чийто живот е една същинска съкровищница от знания за бита, дома, работата, добрите и лошите дни и поуките от един семпъл, чист и скромен живот, останал в спомените на поколенията до началото на XXI век, прекарвали с удоволствие летните ваканции при баба на село.

Баба Христина, 95 г.

"Аз имам много материал, който е извън кадър, това са общо над 30 часа записани интервюта, пълни с много истории – лични, свързани не само с бита, но и с това как самите жени живеят и сега – споделя в интервю за Радио България Мария Вълкова. – Има много истории, някои от които са скандални от гледна точка на това, което разкриват, тъй като взаимоотношенията едно време са били доста сурови. В необработените минути останаха и разказите по много теми, за които в лентата само загатваме. Такава например е тази за хигиената. Тепърва тези истории предстои да бъдат транскрибирани и да влязат в една по-солидна книга, която ще бъде максимално близо до начина им на говорене, тоест ще се опитам да запазя автентичния им диалект."

Леля Анка, 87 г.

Подобна книжка, макар и не толкова солидна, вече има, като част от експонатите в изложба, посетила Велинград и артистично пространство в София. В нея са събрани рецептите на храните, които присъстват най-често на скромните трапези на жените:

"Те се хранили наистина много простичко с някои основни продукти, произвеждани от самите тях, като царевица, съответно царевично брашно, различни видове боб, картофи, които също са били няколко сорта и зелев сок, който също е неизменна част от нея – обяснява ни Мария и допълва коя е любимата нейна рецепта: – Царевицата с пепел, нещо изключително рядко и специфично за региона."

Друга любопитна рецепта, която посочва събеседничката ни е "пърженото млеко́":

Жането, 70 г.

"То се е правило винаги когато се роди бебе, специално в село Драгиново, което е в близост до Велинград и е с мюсюлманско население. То представлява кисело мляко в чиния, залято с разтопено масло, и по желание може да се добави сол или други съставки. Интересното е, че сега например внуците на Жането – една от героините във филма – продължават да искат да ядат "пържено млеко́". Тоест тази рецепта може би ще продължи да съществува."

Паралелите с живота им преди и този, който водят днес, стряскат някои от жените. Причината е сериозно изменилото се време и начин на живот в наши дни:

Баба Данче, 93 г.

"В детството си те са живели в кирпичени къщи, чийто под е бил от пръст. Не са имали ток, вода, ежедневието им е било изключително различно, докато сега успешно живеят наред с хладилници и телевизори, а някои от тях дори ползват смартфони, което е удивително" – категорична е Мария, но допълва, че начинът им на живот все пак е успял да съхрани някои от ценните привички, като тази да се изхвърля максимално малко боклук, а всичко, което е възможно, да се преизползва отново.

"Съжителството им" с телевизорите пък ги е направило много критични към случващото се извън стените на домовете им, както и по света.

Отделете време и се отбийте на едно виртуално гости при тези жени в следващите минути. Приятно гледане!


Снимки: YouTube/ Димана Шишкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София събира умовете зад най-значимите иновации в българския бизнес

За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..

обновено на 21.11.24 в 07:35
Шеф Даниеле Приори

Майстор-готвач от Италия и младежи с интелектуални затруднения ще сготвят заедно италиански обяд

На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..

публикувано на 21.11.24 в 07:40
Катя Стайкова и Юе Ли при подписването на меморандума

Тракия икономическа зона сключи стратегическо партньорство с китайски университет

В Пекин беше подписан Меморандум за сътрудничество между сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Шънджънския политехнически университет (Shenzhen Polytechnic University (SZPU)). Подписи под документа положиха Катя Стайкова, изпълнителен директор на..

публикувано на 20.11.24 в 20:19